Hírek
2016. Április 26. 09:27, kedd | Helyi
Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók
Gyönyörű környezetben gyönyörű eredmények születtek: arany- és bronzéremmel, illetve különdíjjal érkeztek haza a vályis diákok.
A verőcei Csattogó-völgyben rendezték meg a Vendéglátó – ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát – medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét április 22-24-én. A Vályit Haszonics Bernadett (11. C), Hamrich Rebeka (10. D), Szőke Tamás (9. D) és Gábor Adrián (9. D) szakács tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Jakab Jánosné volt. Összesen 22 iskola csapata mérte össze tudását, a vályis tanulók két kategóriában is indultak: sült ételek és bográcsos ételek kategóriában. Nem volt egyszerű dolguk: az ételsorokat megadott nyersanyagkosárból kellett összeállítani a nyersanyagok 90%-os felhasználásával, és rengeteg mindenre oda kellett figyelniük, pontozták ugyanis a nyersanyagveszteség mennyiséget az elkészítés közben, a tisztaságot, higiéniát, az ételsoroknál pedig a hagyományt, az újszerűséget, az elkészítésüket, tálalásukat, díszítésüket. A csapattagoknak főzés közben meglepetés feladatot is végre kellett hajtaniuk: egy tanulónak megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, végül a csapattagoknak el is kellett fogyasztaniuk: sós tészta fánk készült lila hagymás sült burgonyával. A másik meglepetés feladat egy tojással kapcsolatos tesztlap kitöltése és különböző tojások felismerése volt, például tyúk, kacsa, liba, fürj vagy fácán. Ezen felül nehezítésként a két ételsorhoz a helyszínen három meglepetés nyersanyagot kaptak kézhez a tanulók, amiből kettőt kötelező volt beépíteni az ételsorba. A főzőhelyen lehetőség volt bemutatni Tamási környezetét, jellegzetességeit, a Vályit is, amelyet külön pontoztak.
A két kategóriában a következő ételsorok készültek:
Sült ételek versenye:
Előétel: Csirketekercsek almás, sonkás, sajtos töltelékkel, narancsos káposztával, grillezett burgonyával és gombával, bazsalikomos, paradicsomos, paprikás chutney – val
Főétel: Zöldfűszeres pácban érlelt tűzdelt nyúlszeletek pirított kolbászmorzsával, zöldséglepénnyel, grillezett zöld spárgával és karfiolrizzsel, tejfölös, fokhagymás, petrezselymes öntettel
Desszert: Köttes palacsinta almás, meggyes, darás töltelékkel, grillezett ananászkarikán, fahéjas mézzel locsolva
Bográcsos ételek versenye:
Leves: Halleves pontyból
Főétel: Tolnai gombás csirke csuszatésztával
Desszert: Túrónudli narancsos, kivis, mazsolás mártással
A verseny a vályisok számára remek eredményekkel zárult: bográcsos ételek kategóriában első helyezést értek el, megszerezve ezzel az aranyérmet; a sült ételek versenyében a dobogó harmadik fokára állhattak fel bronzéremmel, különdíjként elhozták a legjobb bográcsos leves címet, összetett kategória csapatversenyben pedig a 7. helyen végeztek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 10. 16:04, péntek | Helyi
Tamási 1. féléves hulladékszállítási naptár
Tamási és Tamási-Fornád 1. félévre tervezett hulladékszállítási naptára.
2025. Január 07. 08:10, kedd | Helyi
131 autóbuszt vásárol a MÁV
Dízelüzemű és hidrogénmeghajtású buszok beszerzésével folytatja idén a járműfiatalítási programját a MÁV-csoport - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2025. Január 02. 09:06, csütörtök | Helyi
Szerencsésen végződött az év végi eset Tamásiban
Tamási, Kecsege-pusztáról érkezett bejelentés a rendőrségre, ahonnan egy férfi kért segítséget december 30-án este.
2024. December 30. 16:35, hétfő | Helyi
Búcsúztassuk tűz nélkül az óévet: tippek a tűzijátékok biztonságos használatához
A szilveszteri tűzijátékokat december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad felhasználni.