Városlista
2024. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2016. Április 26. 09:27, kedd | Helyi

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Gyönyörű környezetben gyönyörű eredmények születtek: arany- és bronzéremmel, illetve különdíjjal érkeztek haza a vályis diákok.

A verőcei Csattogó-völgyben rendezték meg a Vendéglátó – ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát – medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét április 22-24-én. A Vályit Haszonics Bernadett (11. C), Hamrich Rebeka (10. D), Szőke Tamás (9. D) és Gábor Adrián (9. D) szakács tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Jakab Jánosné volt. Összesen 22 iskola csapata mérte össze tudását, a vályis tanulók két kategóriában is indultak: sült ételek és bográcsos ételek kategóriában. Nem volt egyszerű dolguk: az ételsorokat megadott nyersanyagkosárból kellett összeállítani a nyersanyagok 90%-os felhasználásával, és rengeteg mindenre oda kellett figyelniük, pontozták ugyanis a nyersanyagveszteség mennyiséget az elkészítés közben, a tisztaságot, higiéniát, az ételsoroknál pedig a hagyományt, az újszerűséget, az elkészítésüket, tálalásukat, díszítésüket. A csapattagoknak főzés közben meglepetés feladatot is végre kellett hajtaniuk: egy tanulónak megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, végül a csapattagoknak el is kellett fogyasztaniuk: sós tészta fánk készült lila hagymás sült burgonyával. A másik meglepetés feladat egy tojással kapcsolatos tesztlap kitöltése és különböző tojások felismerése volt, például tyúk, kacsa, liba, fürj vagy fácán. Ezen felül nehezítésként a két ételsorhoz a helyszínen három meglepetés nyersanyagot kaptak kézhez a tanulók, amiből kettőt kötelező volt beépíteni az ételsorba. A főzőhelyen lehetőség volt bemutatni Tamási környezetét, jellegzetességeit, a Vályit is, amelyet külön pontoztak.

A két kategóriában a következő ételsorok készültek:

Sült ételek versenye:

Előétel: Csirketekercsek almás, sonkás, sajtos töltelékkel, narancsos káposztával, grillezett burgonyával és gombával, bazsalikomos, paradicsomos, paprikás chutney – val

Főétel: Zöldfűszeres pácban érlelt tűzdelt nyúlszeletek pirított kolbászmorzsával, zöldséglepénnyel, grillezett zöld spárgával és karfiolrizzsel, tejfölös, fokhagymás, petrezselymes öntettel

Desszert: Köttes palacsinta almás, meggyes, darás töltelékkel, grillezett ananászkarikán, fahéjas mézzel locsolva

Bográcsos ételek versenye:

Leves: Halleves pontyból

Főétel: Tolnai gombás csirke csuszatésztával

Desszert: Túrónudli narancsos, kivis, mazsolás mártással

A verseny a vályisok számára remek eredményekkel zárult: bográcsos ételek kategóriában első helyezést értek el, megszerezve ezzel az aranyérmet; a sült ételek versenyében a dobogó harmadik fokára állhattak fel bronzéremmel, különdíjként elhozták a legjobb bográcsos leves címet, összetett kategória csapatversenyben pedig a 7. helyen végeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 18. 14:36, hétfő | Helyi

A Coop ismét az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekeket segíti

Közel 8 tonnányi sajátmárkás élelmiszer adomány érkezett Tolna vármegyébe.

2024. November 18. 09:47, hétfő | Helyi

Karácsonyi rajzpályázatot hirdet a Tamási Művelődési Központ

A Tamási Művelődési Központ rajzpályázatot hirdet óvodás és iskolás gyermekek részére, „A karácsony akkor szép, hogyha fehér hóba lép” címmel.

2024. November 13. 10:09, szerda | Helyi

Emléknapokat szerveznek Gyugyi László műgyűjtő tiszteletére Pécsen

Gyugyi László 1933-ban Tamásiban született, a pécsi Zsolnay-gyárban készített porcelánritkaságokat csaknem fél évszázadon át szenvedélyesen gyűjtötte.

2024. November 11. 09:11, hétfő | Helyi

8 db textilgyűjtő konténer került telepítésre Tamásiban

Tamási is csatlakozott a MOHU országos textilgyűjtő-konténer telepítési programjához.