Hírek
2016. Április 26. 09:27, kedd | Helyi
Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Gyönyörű környezetben gyönyörű eredmények születtek: arany- és bronzéremmel, illetve különdíjjal érkeztek haza a vályis diákok.
A verőcei Csattogó-völgyben rendezték meg a Vendéglátó – ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát – medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét április 22-24-én. A Vályit Haszonics Bernadett (11. C), Hamrich Rebeka (10. D), Szőke Tamás (9. D) és Gábor Adrián (9. D) szakács tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Jakab Jánosné volt. Összesen 22 iskola csapata mérte össze tudását, a vályis tanulók két kategóriában is indultak: sült ételek és bográcsos ételek kategóriában. Nem volt egyszerű dolguk: az ételsorokat megadott nyersanyagkosárból kellett összeállítani a nyersanyagok 90%-os felhasználásával, és rengeteg mindenre oda kellett figyelniük, pontozták ugyanis a nyersanyagveszteség mennyiséget az elkészítés közben, a tisztaságot, higiéniát, az ételsoroknál pedig a hagyományt, az újszerűséget, az elkészítésüket, tálalásukat, díszítésüket. A csapattagoknak főzés közben meglepetés feladatot is végre kellett hajtaniuk: egy tanulónak megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, végül a csapattagoknak el is kellett fogyasztaniuk: sós tészta fánk készült lila hagymás sült burgonyával. A másik meglepetés feladat egy tojással kapcsolatos tesztlap kitöltése és különböző tojások felismerése volt, például tyúk, kacsa, liba, fürj vagy fácán. Ezen felül nehezítésként a két ételsorhoz a helyszínen három meglepetés nyersanyagot kaptak kézhez a tanulók, amiből kettőt kötelező volt beépíteni az ételsorba. A főzőhelyen lehetőség volt bemutatni Tamási környezetét, jellegzetességeit, a Vályit is, amelyet külön pontoztak.
A két kategóriában a következő ételsorok készültek:
Sült ételek versenye:
Előétel: Csirketekercsek almás, sonkás, sajtos töltelékkel, narancsos káposztával, grillezett burgonyával és gombával, bazsalikomos, paradicsomos, paprikás chutney – val
Főétel: Zöldfűszeres pácban érlelt tűzdelt nyúlszeletek pirított kolbászmorzsával, zöldséglepénnyel, grillezett zöld spárgával és karfiolrizzsel, tejfölös, fokhagymás, petrezselymes öntettel
Desszert: Köttes palacsinta almás, meggyes, darás töltelékkel, grillezett ananászkarikán, fahéjas mézzel locsolva
Bográcsos ételek versenye:
Leves: Halleves pontyból
Főétel: Tolnai gombás csirke csuszatésztával
Desszert: Túrónudli narancsos, kivis, mazsolás mártással
A verseny a vályisok számára remek eredményekkel zárult: bográcsos ételek kategóriában első helyezést értek el, megszerezve ezzel az aranyérmet; a sült ételek versenyében a dobogó harmadik fokára állhattak fel bronzéremmel, különdíjként elhozták a legjobb bográcsos leves címet, összetett kategória csapatversenyben pedig a 7. helyen végeztek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 21. 08:32, péntek | Helyi
A BestByte Dombóvár legújabb, heti ajánlata
Megéri betérni! - A jó ár neked is jár!
2025. Február 19. 10:04, szerda | Helyi
Óvodai beiratkozással kapcsolatos információk
Óvodával kapcsolatos fenntartói döntéshozatal (beiratkozás rendjének meghatározása) a 2025/2026. nevelési évre vonatkozóan Tamásiban.
2025. Február 13. 14:11, csütörtök | Helyi
A BestByte legújabb, heti ajánlata Dombóváron
Best Byte Dombóvár - A jó ár neked is jár!
2025. Február 10. 08:55, hétfő | Helyi
Nemzetközi fenntartható minősítést szerzett a DámPont Látogatóközpont
A DámPont Látogatóközpont megkapta a Good Travel Seal Platinum minősítést, amely a fenntarthatóságot szem előtt tartó turisztikai ágazat egyik legmagasabb elismerése.