Városlista
2025. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2017. Július 12. 14:21, szerda | Életmód
Forrás: RLM

Tejben, vajban, málnahabban – nyári kedvenc Bereznay Tamástól

Tejben, vajban, málnahabban – nyári kedvenc Bereznay Tamástól

A málnaszezon közepén szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól.

A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.

„A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok. Minden alkalommal kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss természetes alapanyagokból készítsem az ételeim. A tej felhasználása valóban kimeríthetetlen, legyen szó előételről, egy ízletes főfogásról vagy egy ínycsiklandozó desszertről. Már most elmondhatom, hogy az idei nyár abszolút slágere a málnahabos tekercs. A tej, illetve pontosabban a tejszín és az ízletes pirosló málna párba állítva, könnyed piskótába burkolva tökéletes befejezése lehet valamelyik étkezésnek.” – mondta a séf.

Málnahabos tekercs Bereznay Tamás receptje szerint:

A krémhez:
5 dl Tejszív logóval ellátott tejszín
30 dkg málna
1 narancs lereszelt héja
1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
1 dkg vaníliás cukor
4 dkg kristálycukor
2 dkg habfixáló

A piskótához:
4 db tojás
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 ek víz
csipet só

A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.



A Tejszívkampányról:
A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet Tejszív kampányának is legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai tej fogyasztásának fontosságára, hiszen a hazai tej kiváló minőségű, friss, megbízható, ellenőrzött élelmiszer, amelyről a csomagoláson látható tejszív logó is tanúskodik. Ezzel az emblémával ellátott termékek vásárlásával a fogyasztó száz százalékig biztos lehet, hogy a tej magyar gazdaságokból származik, ahol maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 23. 09:01, vasárnap | Életmód

Berlinale - A Dreams nyerte az Arany Medvét

A norvég Dreams (Sex Love) kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 75. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

2025. Február 21. 08:12, péntek | Életmód

Influenza: csaknem 87 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten

Február 10. és 16. között 86 800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján

2025. Február 20. 08:02, csütörtök | Életmód

Nyitrai Zsolt: már 40 ezer életet mentett meg a Gondosóra

Már 40 ezer életet mentett meg a Gondosóra - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalán szerdán.

2025. Február 19. 07:34, szerda | Életmód

MCC: díjazták Magyarország legjobb gimnáziumait

Ünnepélyes gála keretében ismerte el és díjazta Magyarország 100 legjobb gimnáziumát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Oktatási Hivatal (OH) .