Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. December 10. 13:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Salgótarjánban: a távhő árának is csökkennie kell!

Orbán Salgótarjánban: a távhő árának is csökkennie kell!

A tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni - mondta Orbán Viktor hétfőn Salgótarjánban, ahol az önkormányzati adósságrendezésről és a nógrádi megyeszékhely problémáiról tárgyalt. A miniszterelnök azt mondta, a cél az, hogy 2014-ben hitelmentes legyen Salgótarján.

A város fideszes polgármesterével, Székyné Sztrémi Melindával közös sajtótájékoztatón a kormányfő kijelentette: el kell érni, hogy a távhőszámlák összege is legalább tíz százalékkal csökkenjen 2013. január 1-jétől. A kabinet múlt héten döntött arról, hogy jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.
Orbán Viktor azt mondta, természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, "na de vannak ebben az országban még pármilliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el". A válságban mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből - hangsúlyozta.
A mostani tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés egy hosszabb folyamat első állomása - jelezte, hozzátéve, hogy Magyarországon a megélhetési költségek a fizetés akkora hányadát viszik el, ami párját ritkítja Európában.
Orbán Viktor beszélt arról is, hogy hitel- és adósságmentes város lehet 2014-ben Salgótarján. A megyeszékhely - idézte fel - azon kevés városok közé tartozik, amelyek már adóssággal léptek át a tanácsrendszerből az önkormányzati rendszerbe. Mint fogalmazott: a cél az, hogy Salgótarján úgy tervezhesse a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben az adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.
Emlékeztetett, hogy három fronton zajlik az adósság elleni harc: az egyik az államadósság-csökkentés, a másik a családok megsegítése - amellyel kapcsolatban az árfolyamgát igénybevételére buzdított -, a harmadik pedig a helyhatóságok adósságkiváltása. Megjegyezte, az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkiváltása nem haladja meg a százmilliárd forintot.
A kormányfő azzal indokolta salgótarjáni látogatását, hogy a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik - hasonlóan például Komlóhoz és Dunaújvároshoz -, amelyeket "általában kézlegyintéssel szoktak elintézni", mondván, menthetetlenek. Ő azonban úgy látja - folytatta -, hogy éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt, vagyis ha ezeken a településeken sikerül érzékelhető eredményt elérni, akkor kijelenthető, hogy "csináltunk valamit, amire érdemes odafigyelni".
A salgótarjáni öblösüveggyártás esetleges kormányzati támogatásával összefüggő kérdésre válaszolva szólt arról is, a kabinet dolgozik azon, hogyan tudna pénzügyi lehetőséget teremteni azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek ha felfuttatják a termelésüket, importot váltanak ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket