Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A program keretében elérhető kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kézzel fogható segítséget nyújt a magyar családok számára, amit a program elindítása óta tapasztalható pozitív visszajelzések és eredmények is mutatnak - írták.

Az NGM és a Bankszövetség érintett bankjainak részvételével augusztus 12-én került sor az Otthonfelújítási Program első hat hetének értékelésére, a fejlesztési lehetőségek áttekintésére. A július 1-jén indult program eddigi eredményeinek ismertetése, és a felmerült kérdések megvitatása során az NGM-et Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár képviselte. A megbeszélésen részt vettek továbbá a Magyar Fejlesztési Bank, az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank képviselői is. A felek kiemelték, az Otthonfelújítási Program már a rövid indulási időszak során is jelentős eredményeket ért el.

Fábián Gergely a közlemény szerint elmondta: már több mint 8000 energetikai tanúsítványt állítottak ki, míg az MFB közvetítő hálózatában eddig közel 15 ezer érdeklődő folytatott egyeztetést otthona felújításáról. A bankok megosztották tapasztalataikat, különösen a pályázatok magas hiánypótlási arányával, az otthonokba bejelentett vállalkozásokkal és a kivitelezőket érintő kihívásokkal kapcsolatban. Az államtitkár hangsúlyozta, a program adminisztrációjának egyszerűsítése kiemelt cél a jövőben, hisz a pályázati feltételek átláthatóbbá válásával még több család számára válhat elérhetővé a támogatás. Az ÉMI minősítés fontos gazdaságpolitikai és környezetvédelmi cél, melynek egyensúlyba kell kerülnie a hatékonyabb szerződéskötési folyamatokkal, hogy a bankfiókokban ne a részletes ellenőrzések vegyék el az időt. A közüzemi számlák benyújtását illetően is sor kerülhet hatékonyságnövelő intézkedésekre, melynek lehetséges vizsgálatát a bankok kezdeményezték.

Fábián Gergely köszönetét fejezte ki a Bankszövetség tagjainak az együttműködésért, és hangsúlyozta, a kormány elkötelezett amellett, hogy a magyar családokat támogassa otthonaik energetikai korszerűsítésében. Az Otthonfelújítási Program fontos lépés a lakosság életkörülményeinek javítása terén, hogy mindenki számára elérhetővé váljon egy biztonságosabb, kényelmesebb és energiahatékonyabb otthon. A program hatékonyságának fenntartása és növelése érdekében a résztvevők elkötelezettek a rendszeres egyeztetések fenntartása mellett a jövőben is - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket