Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Május 30. 12:37, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Műtőssegédeket és egy szakorvost ítéltek felfüggesztett szabadságvesztésre Szigetváron egy beteg halála miatt

Műtőssegédeket és egy szakorvost ítéltek felfüggesztett szabadságvesztésre Szigetváron egy beteg halála miatt

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést a Szigetvári Járásbíróság két műtőssegédre és egy szakorvosra, amiért egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

A Pécsi Törvényszék csütörtöki közleményében azt írta, hogy a két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból.

Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

Másnap az operáció során fiziológiás sóoldat használatára volt szüksége a vádlott szakorvosnak és a két műtőssegédnek, de a műtőasztalra helyezett fertőtlenítő szert tartalmazó üveget használták fel tévedésből.

A műtétet követően észlelték a tévedést, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A kezelt beteg másnapra rosszul lett, meg kellett műteni, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év - négy évre felfüggesztett - fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap - egy évre felfüggesztett - fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év - négy évre felfüggesztett - fogházbüntetést szabott ki. A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Címkék: ítélet, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.