Hírek
2021. Április 28. 07:48, szerda |
PR
Forrás: (x)
Mi az a French press kávé és hogyan készül?

Egy kávé ízvilágát nagyon sok tényező befolyásolja. Első körben maga a kávébab: honnan származik, milyen minőségű.
Aztán ott van a pörkölés, amivel nagyon sokat lehet alakítani a zamaton, itt tudjuk kiemelni vagy éppen elnyomni az egyes ízhatásokat. És persze nem szabad alábecsülni a kávé elkészítésének módját sem, hiszen ez is rengeteget nyom a latban.
Hogyan lehet jó kávét készíteni?
Még a legjobb kávé sem lesz lefőve finom, ha rosszul készítjük el, és nem figyelünk arra, hogy a kotyogós kávéfőzőt időben elvegyük a tűzhelyről, vagy hogy kellőképpen tiszta legyen. Persze mindez igaz akkor is, ha kávéfőző gépet használunk: oda kell figyelni a részletekre.
És nem feledkezhetünk meg a különféle kávékészítési módokról sem. Teljesen más hatást érhetünk el egy kotyogósban készült kávéval, mint egy French press kávé esetében. Utóbbihoz speciális edény is tartozik, amiben könnyen elkészíthető a French press kávé, de természetesen a kezdet kezdetén még nem ezzel a módszerrel főzték ezt a kávétípust.
Természetesen az már egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyik módszert részesíti előnyben, illetve milyen kávét szeret.
Nincs rá egyetlen módszer
A French press kávéra visszatérve, nem állíthatjuk, hogy van egyetlen módszer, ami garantálja a tökéletes nedűt, már csak azért sem, mert mindenkinek egy kicsit más az ízlése. Általánosságban elmondható, hogy a világos pörkölésű kávék alkalmasak erre a célra, de egyre népszerűbbek a gyümölcsös beütésű fajták is.
A vízhőmérséklettel is lehet befolyásolni a kávé ízvilágát, általában 85-95 Celsius fokos szoktak használni az elkészítéséhez. Természetesen a pontos hőfok is befolyásolja a végeredményt, de az is, hogy frissen őrölt kávét alkalmazunk-e, illetve mennyire finom az őrlés. Nem mindegy az sem, hogy mennyi ideig hagyjuk állni a keveréket, miután ráöntöttük a vizet, mikor nyomjuk le a szűrőt és öntjük át másik pohárba az elkészült kávét. Az ízesítés pedig csak ezután jön.
Ha még nem próbáltuk ki a French press kávét, itt az ideje, hogy megtegyük – akár többféleképpen is!
A fotó forrása:
PRASAN MAKSAEN / Shutterstock.com
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 22. 12:12, szombat | PR
Egyre idősebbek a magyarországi autók, a múlt évben az átlagéletkor már elérte a 16 évet.
Ezzel összhangban van a K&H biztos jövő felmérés eredménye is, amely szerint az autóval rendelkező középkorúak esetében a 15 évnél idősebb autók aránya 56 százalékra nőtt a korábbi 44 százalékról.
2025. Február 19. 12:14, szerda | PR
A fiatalok harmada mielőbb távozna a szülői házból
Tízből négy fiatal még a szüleivel együtt él, és a többségük halogatja az önálló lakóingatlanba történő költözést – erre jutott a K&H ifjúsági index, amely a 19-29 évesek költözési szándékait is vizsgálta.
2025. Február 14. 10:01, péntek | PR
Több mint 100 ezer diák a pénzügyi versenyben
Új rekord a K&H vigyázz, kész, pénz! diákoknak meghirdetett pénzügyi edukációs versenysorozatában: idén összesen 3438 csapat jelentkezett, ami 10 százalékkal több, mint az előző évben.
2025. Február 13. 16:32, csütörtök | PR
15. Fonyódi Kolbászfesztivál: Híd épül Badacsony és Fonyód között!
Na nem szó szerint, hanem inkább képletesen, mert ahogy Hartai Béla, Badacsonytomaj polgármestere is megfogalmazta: „Elkezdjük közösen építeni a kulturális és turisztikai hidat Badacsony és Fonyód között!”