Hírek
2017. December 09. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: mti
Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot
A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepelnek meg először.
A több szakmai szervezet - például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága - által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december 10-re - mondta el az MTI-nek pénteken a kezdeményezés ötletgazdája, Kézdy Dániel, a Tokaji borvidék szakértője.
A borszakíró kiemelte: a tokaji aszú talán a világ legjobb édes bora; "a termőhely, a több évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban Tokaj-Hegyalján dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoztak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t" - fogalmazott.
A Tokaji borvidék a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahová más területről származó szőlőt, mustot és bort nem szabad bevinni. A borok ásványos karakteréért és feszes savaiért a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, kvarc) felel; a régió éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek.
A speciális tokaji mikroklímának köszönhetően Tokajban évről évre megjelenik az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül ez a folyamat nem egyenletes, ezért az aszús szemeket folyamatosan, kézzel szüretelik.
Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. A kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie.
A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszúk évtizedeken keresztül élményt nyújtanak. Egy jól tárolt, húszéves aszút élmény kóstolni, ekkorra már az aromák némileg átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik a bor, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik. Ugyanakkor érdemes fiatalon is fogyasztani az aszúkat, hiszen a friss tételek még teljesen más, könnyed és vibráló arcukat mutatják - emlékeztetett a szakember.
Kézdy Dániel kiemelte, hogy a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén is, az első Aszú Day alkalmából a tokaji aszúk és a kínai konyha jó párosíthatóságára is felhívják a figyelmet.
A kormányzat februárban a furmint évének nyilvánította 2017-et, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét a Tokajban és az országban is az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Az idei esztendőtől ünneplik minden február 1-jén a nemzetközi furmintnapot is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 18. 09:34, szombat | Belföld
Rekordévet zárt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2024-ben
Tavaly több mint 17,5 millió utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, amely minden idők legjobb teljesítménye - közölte Facebook oldalán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken.
2025. Január 18. 09:32, szombat | Belföld
A MÁV felgyorsította a jegykiadó automaták telepítését
A MÁV felgyorsította a jegykiadó automaták telepítését, az eredetileg tervezett nyári időpont helyett 110 eszközből január közepéig 79 már szolgálatba állt, a többit január végéig helyezik forgalomba.
2025. Január 18. 09:30, szombat | Belföld
Orbán Viktor: keddtől más nap kel fel a nyugati világ felett
2025. Január 18. 09:28, szombat | Belföld
Makovecz Imre tervei alapján épült óvodát és bölcsődét avattak Zalaszentlászlón
Kormányzati támogatással és a Magyar falu program forrásaiból építettek Makovecz Imre tervei alapján új óvodát és bölcsődét.