Városlista
2025. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2017. Október 31. 08:43, kedd | Bulvár
Forrás: felhang

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált „utolsó vacsorát”.

Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki. A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.
A belvárosban látható Titanic kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának séfje megidézte ezt a baljóslatú vacsorát. Több mint 105 év elteltével elkészítette a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon.
Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

Árpakrémleves
Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával
Bélszínsteak
Hirtelen sült csirke lyoni módra
Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével
Mentaszósszal tálalt bárány
Almaszósszal tálalt sült kacsa
Marhabélszín chateau burgonyával
Római puncs
Sült galambfióka zsázsával
Hideg spárga vinaigrette-szósszal
Libamájpástétom
Zellerkrém
Waldorf-puding
Őszibarack Chartreuse-zselében
Csokoládés és vaníliás eklerfánk
Francia fagylalt

„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bok choy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal - mondta Krausz Gábor. - Ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén” - magyarázta a séf.

A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt. „Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor.

A Titanic konyháján 62 ember dolgozott, többségük odaveszett. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.
A budapesti Titanic kiállítás már csak pár hétig lesz nyitva, itt még számos érdekességet megtudhatnak a világ leghíresebb hajójának első és utolsó útjáról.

Címkék: kiállítás, menü, Titanic

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 22. 08:19, szombat | Bulvár

Kristály Medve díjat nyert Balogh Mirjána animációja a Berlinalén

A legjobb rövidfilmnek járó Kristály Medve díjat nyerte el Balogh Mirjána Wish You Were Ear című animációja péntek este a 75. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

2025. Február 21. 08:14, péntek | Bulvár

Ferenc pápa klinikai állapota enyhe javulást mutat

Ferenc pápa klinikai állapota enyhe javulást mutat - közölte a Szentszék csütörtök este.

2025. Február 19. 07:37, szerda | Bulvár

Jókai 200 - Sulyok Tamás: Jókai a kultúra nagyja, nyelvünk mestere volt

Jókai Mór hűséges hazafi, megfontolt forradalmár volt, és a magyar kultúra nagyja, nyelvünk mestere, korszakos művek alkotója, aki az egész nemzet előtt nyitotta ki az irodalomszeretet kapuját

2025. Február 18. 08:03, kedd | Bulvár

Vatikáni közlemény: Ferenc pápa állapota további kórházi kezelést tesz szükségessé

Ferenc pápa egészségi állapota további kórházi kezelést tesz szükségessé