Hírek
2012. Március 13. 14:01, kedd |
Belföld
Forrás: OrientPress
Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Egyre többet hallani arról, hogy a csirkemellért várhatóan 50, míg a combért kilónként 20-30 forinttal fizethetünk többet hamarosan.
Májusig újabb emelés várható, így a csirkemell nagyjából 100, a comb pedig 60 forinttal lesz drágább az év elejéhez képest. A Baromfi Terméktanács közlése szerint a csirkehús drágulásának oka az egyre emelkedő üzemanyagár, a munkabérek kényszerű növelése, a három hónap alatt drasztikusan drágább takarmány, valamint a nagy hideg miatti plusz energiafelhasználás.
Az egyik gyulai húsbolt alkalmazottja azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy az olcsóbb áruk a legkelendőbbek, így például a far-hát, de azért a szárnyat, a combot is viszik. Aki megteheti, csirkemellfilét vásárol. Sebestyén Antal békéscsabai hentes elmondta, korábban az üzletbe belépők a húsokat szemrevételezték, manapság előbb inkább az árlistát. Náluk is az akciós termékek iránt a legnagyobb a kereslet. Sok esetben a háziasszony nem otthon találja ki, hogy mit főz vagy süt, hanem a boltban talált olcsóbb húshoz igazítja a menüt. Vannak, akiknél számít, hogy honnan származik a hús, és a magyart részesítik előnyben. Nem mintha külföldön nem értenének a jószágtartáshoz, a húselőállításhoz, de nem tudni, hogy mennyit utaztatták az adott árut, illetve mennyire friss.
A disznóhúsnál is tartják még az árakat, de a drágulás itt is csak idő kérdése. Az élősertés kilója áfával már az 500 forintot közelíti, a megyénkbeli hentesek vadásszák üzleteikbe a nagysúlyú háztáji disznókat, de nemigen találnak. Kínkeservesen jutunk nagysúlyú sertéshez, leálltak a háztáji tartással az emberek – ezt mondta Varga Géza, a békéscsaba-mezőmegyeri vágóhíd tulajdonosa. Régen minden második ház óljaiban ott röfögött vagy tíz hízó, most minden tizedikben akad esetleg egy, az is saját részre. Ezt erősítette meg a húsboltokat működtető Ottlakán György is. Régebben fizetéskiegészítésre is jó volt a sertéstartás, manapság viszont a magas költségek, főként a takarmányár miatt inkább viszi, mint hozza a pénzt a hizlalás. Aki tart disznót, az is jellemzően egy-két darabot magának, a családnak.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 22. 08:21, szombat | Belföld
Nagy Márton: az élelmiszerárak csökkentéséért dolgozunk!
Az élelmiszerárak csökkentéséért dolgozunk! - közölte a nemzetgazdasági miniszter a közösségi oldalán, hozzátéve: pénteken egyeztetett az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) képviselőivel az élelmiszerárak alakulásáról.
2025. Február 22. 08:17, szombat | Belföld
Orbán Viktor szerint nagy löketet kaphat a magyar gazdaság
Magyarország a békére vette fel a lapot - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában
2025. Február 21. 08:10, péntek | Belföld
Megkezdődött a trieszti, magyar adriai kikötő építése
Megkezdődött a trieszti magyar kikötő építése, a kormányt a gazdasági racionalitás vezette, amikor 2018-ban a beruházás mellett döntött -
2025. Február 20. 08:00, csütörtök | Belföld
Orbán Balázs szerint Orbán Viktor előre megmondta
Fejvesztett kapkodás indult az európai vezetők között, pedig minden a forgatókönyv szerint alakul, csak nem az ő forgatókönyvük szerint, hanem Orbán Viktor forgatókönyve szerint