Hírek
2017. November 01. 05:00, szerda |
Bulvár
Forrás: mti
Azonosítottak egy új ízt

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.
"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő" - mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.
A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.
Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban - olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.
Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.
A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.
Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.
Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.
"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van - tette hozzá a professzor.
Az ember hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír - képes érzékelni.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 23. 08:52, vasárnap | Bulvár
Vatikán: Ferenc pápa állapota továbbra is kritikus, légzési rohama volt
Ferenc pápa állapota továbbra is kritikus, nincsen túl a veszélyen, hosszabb asztmás légzési rohama volt - közölte a Szentszék szombat este.
2025. Február 22. 08:19, szombat | Bulvár
Kristály Medve díjat nyert Balogh Mirjána animációja a Berlinalén
A legjobb rövidfilmnek járó Kristály Medve díjat nyerte el Balogh Mirjána Wish You Were Ear című animációja péntek este a 75. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.
2025. Február 21. 08:14, péntek | Bulvár
Ferenc pápa klinikai állapota enyhe javulást mutat
Ferenc pápa klinikai állapota enyhe javulást mutat - közölte a Szentszék csütörtök este.
2025. Február 19. 07:37, szerda | Bulvár
Jókai 200 - Sulyok Tamás: Jókai a kultúra nagyja, nyelvünk mestere volt
Jókai Mór hűséges hazafi, megfontolt forradalmár volt, és a magyar kultúra nagyja, nyelvünk mestere, korszakos művek alkotója, aki az egész nemzet előtt nyitotta ki az irodalomszeretet kapuját