Városlista
2025. április 18, péntek - Andrea

Hírek

2019. Január 04. 07:24, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A marhahús-fogyasztás csökkentése kedvező az ember és a környezet számára

A marhahús-fogyasztás csökkentése kedvező az ember és a környezet számára

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania.

Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 százalékkal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket, sőt, ez a gazdagabb országok esetében akár 5 százalék is lehet egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint.

Az Oxford Martin Schoolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) számára készített kutatásából az is kiderül, hogy 2010-ben a marhahús-előállítás az élelmiszertermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért volt felelős. Az alternatív fehérjeforrások azonban jelentősen csökkenthetik a kibocsátást.

Kétszáz kilokalória tápértékű marhahús előállítása 23,9 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Összehasonlításul ugyanennyi tápértékű bab, búza vagy dió előállítása során csupán egy kilogramm, vagy ennél is kisebb mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Egyéb fehérjeforrások előállításánál ez az érték némileg magasabb, de még mindig jóval alacsonyabb, mint a marhahús esetében: a tofunál három kilogramm, a sertéshúsnál négy kilogramm, a csirkehúsnál pedig hat kilogramm körüli mennyiséggel kell számolni.

A Világgazdasági Fórum környezetvédelmi szakértője, Dominic Waughray hangsúlyozta, hogy a jövőben aligha lesz lehetséges, hogy a világ hús iránti keresletét fenntartható módon fedezni lehessen. Hozzátette azonban azt is: "ez a tanulmány megmutatja, hogy lehetséges elegendő tápanyagot előállítani tízmilliárd ember számára és javítani ezzel az emberek egészségi állapotát, anélkül, hogy ehhez szükségszerűen le kellene mondani a húsról". Ugyanakkor fontos, hogy a hústermelésnek hatékonyabbnak kell lennie, és a fogyasztóknak sokoldalúbban kell táplálkozniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 17. 07:45, csütörtök | Életmód

Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús

A szigorú élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági rendszer, benne a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is garantálja, hogy kizárólag biztonságos magyar hús kerülhet a lakossághoz a húsvéti ünnepekre készülve is

2025. Április 17. 07:38, csütörtök | Életmód

Meteorológia: immár több mint egy évtizede \"hóínség\" jellemzi Budapest éghajlatát

Immár több mint egy évtizede \"hóínség\" jellemzi Budapest éghajlatát, ami rendkívüli; a hóhiány elsődleges oka a telek enyhesége - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján közölt elemzésben.

2025. Április 15. 07:30, kedd | Életmód

Esterházy Irodalmi Díjat hoztak létre

Esterházy Irodalmi Díjat hozott létre a kortárs magyar irodalom nagyobb társadalmi megbecsülése érdekében az Esterházy Magyarország Alapítvány.